Bendsneyder via Q1 naar P5 in kwalificatie

Zaterdag om 13:25 uur lokale tijd, 06:35 uur Nederlandse tijd stond de kwalificatie voor de Moto2 klasse op het programma op het Pertamina Mandalika International Street Circuit. Nadat de ochtend werd gekenmerkt door regenval en bewolking kwam de zon tijdens de Moto2 kwalificatie voor het eerst tevoorschijn. De baan was nu volledig opgedroogd en dankzij de zon liep de asfalttemperatuur gauw op.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van star in deze Q1 sessie. De Amerikaan Sean Dylan Kelly kwam al vroeg ten val bij het uitkomen van bocht 17, ook Alessandro Zaccone (bocht 5) en Gabriel Rodrigo gingen onderuit. Het was de Thaise coureur Somkiat Chantra die in deze Q1 sessie met een 1’36.464 de snelste rondetijd wist te rijden voor Bo Bendsneyder, Jeremy Alcoba en Simone Corsi waardoor zij verder mochten naar Q2 om mee te doen voor pole position. Joe Roberts klokte de vijfde rondetijd wat hem een negentiende startplaats oplevert, daarachter eindigden Barry Baltus, Ai Ogura, Marcel Schrötter, Filip Salac en Gabriel Rodrigo in de top tien. Zonta van den Goorbergh noteerde de elfde rondetijd in deze sessie waarmee hij zondag vanaf P25 aan de race zal beginnen. RW Racing GP teamgenoot Barry Baltus kwam in de slotfase van de kwalificatie nog flink ten val in bocht 2. De Belg stond zelf op en leek last te hebben van zijn pols, even later werd hij alsnog per brancard afgevoerd.

Update: Barry Baltus heeft zijn pols gebroken, daarmee komt de Indonesische Grand Prix voor hem ten einde.

Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs gingen vervolgens de baan op om de strijd aan te gaan voor pole position. Voor Manuel González viel de sessie vrijwel meteen in duigen, een technisch probleem leek ervoor te zorgen dat hij niet in actie kon komen in deze Q2 sessie. Vervolgens was er een hele serie valpartijen te zien in bocht 2. Jorge Navarro, Cameron Beaubier en Albert Arenas crashten allemaal op dezelfde plaats, even later schoof Marcos Ramirez zijn MV Agusta onderuit in bocht 12. Het leek af te stevenen op een duel tussen twee Britse coureurs voor pole position. Uiteindelijk was het Jake Dixon die met een 1’35.799 zijn eerste Moto2 pole position behaalde voor Augusto Fernández en Sam Lowes. Somkiat Chantra kwalificeerde zich als vierde voor Bo Bendsneyder, een keurige prestatie van de Nederlander met Indonesische roots in het weekend dat tevens de thuisrace van de hoofdsponsor van het team is. Albert Arenas klokte de zesde rondetijd voor WK leider Celestino Vietti en Tony Arbolino, daarachter maakten Simone Corsi en Pedro Acosta de top tien compleet. De Moto3 wereldkampioen kwam in de slotfase van de sessie nog ten val in bocht 2 maar bleef ongedeerd.

#64 Bo Bendsneyder (P5):

“Ik ben erg blij met het resultaat van vandaag, want mijn team verdient het gewoon, ze werken zo hard en hoewel de belangrijke dag pas morgen is, ben ik erg blij met hoe alles vandaag is gegaan. Ik wist vrijdag nog niet echt een goede rondetijd op de klok te zetten, dus moest ik me vandaag via Q1 alsnog zien te plaatsen voor Q2 en dat maakte ons werk een beetje moeilijker. Maar het positieve is dat we in Q1 wel de kans kregen om meer ronden op een droge baan te rijden en dat pakte goed uit voor ons. Ik had het zwaar in Qatar, zowel fysiek als mentaal, vanwege mijn sleutelbeen, maar ik ben terug met het gevoel dat we tijdens de voorjaarstest hadden, dus ik kijk er echt naar uit om morgen te racen tijdens de GP van Indonesië!”

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten