Bendsneyder start vanaf rij 5 in Thailand

Zaterdag om 13:30 uur lokale tijd, 08:30 uur Nederlandse tijd begon de kwalificatie voor de Moto2 klasse op het Chang International Circuit in Thailand. Met veel zon en een buitentemperatuur van zo’n 29°C was het behoorlijk warm op het Thaise circuit.

Q1
De coureurs die na de drie vrije trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden gingen van start in deze sessie, dat waren onder andere Bo Bendsneyder en RW Racing GP coureurs Zonta van den Goorbergh en Barry Baltus. Ook drievoudig Moto2 racewinnaar Celestino Vietti ging van start in deze Q1 sessie en begon sterk. Hij noteerde meteen de snelste rondetijd voor thuisrijder Keminth Kubo en Bo Bendsneyder die ook meteen een goede tijd wist te rijden. Er werd alles op alles gezet door de coureurs om een plaats in de top vier te bemachtigen maar het leek erop dat de beste tijden al in de beginfase van de sessie werden gezet. In de slotfase ging Kubo onderuit in bocht 9 terwijl hij nog op de tweede plaats stond. Hij kreeg zijn machine niet meer aan de praat en keerde op een scooter terug naar de pitbox, echter was het noodzaak dat zijn Kalex zo snel mogelijk terugkwam naar de pits zodat de monteurs deze nog konden repareren voorafgaand aan Q2. Uiteindelijk was Celestino Vietti het snelst met een 1’36.038 voor Keminth Kubo, Bo Bendsneyder en Joe Roberts waardoor deze vier coureurs verder mochten naar Q2. Sam Lowes klokte de vijfde rondetijd wat hem de negentiende startplaats oplevert, verder eindigden Lorenzo Dalla Porta, Fermín Aldeguer, Marcel Schrötter en RW Racing GP coureurs Barry Baltus en Zonta van den Goorbergh in de top tien.

Q2
De achttien snelste Moto2 coureurs gingen vervolgens de onderlinge strijd aan voor pole position in de tweede vijftien minuten durende kwalificatiesessie. Voor Aron Canet ging het al gauw mis, in zijn eerste snelle ronde verloor hij de voorkant van zijn Kalex in bocht 5 en schoof hij onderuit. Het was al zijn derde crash van het weekend. Thuisrijder Somkiat Chantra begon ijzersterk aan de sessie en liet zijn naam meteen bovenaan de tijdlijst zetten, tot grote vreugde van de Thaise fans. Ook Tony Arbolino, de vanuit Q1 gekomen Celestino Vietti en Honda Team Asia teamgenoot Ai Ogura reden meteen goede rondetijden en stonden in de top vier. Vervolgens was er een heftig incident in bocht 5 waarbij Albert Arenas en Joe Roberts betrokken waren. De Amerikaan reed buiten de ideale lijn omdat hij niet bezig was met een snelle rondetijd, Arenas was dat wel maar verloor de voorkant van zijn machine. De gecrashte machine van de Spanjaard nam Roberts mee, beide coureurs leken vooral geschrokken en niet gewond te zijn. Het waren een aantal spannende minuten aan het einde van deze Q2 sessie maar met een 1’35.625 had Somkiat Chantra genoeg gedaan voor pole position op zijn thuiscircuit. Tony Arbolino kwam 0,085 seconde tekort op de Thai en kwalificeerde zich als tweede voor Ai Ogura. De vierde tijd kwam op naam van Pedro Acosta voor Celestino Vietti en Alonso López, daarachter eindigden Jake Dixon, Augusto Fernández, Jorge Navarro en Manuel González in de top tien. Bo Bendsneyder kwalificeerde zich als dertiende.

#64 Bo Bendsneyder (P13):

“We begonnen vandaag de dag niet op de best mogelijke manier. Tijdens FP3 had ik veel moeite op de baan om de snelste ronde te rijden en het juiste gevoel te vinden. Het team deed goed werk om de problemen op de baan op te lossen, zodat ik me tijdens Q1 comfortabeler kon voelen op de motor. In Q2 had ik er wat meer last van, maar het goede van Q2 was dat het tempo veel beter was. Ik denk dat we een stap vooruit hebben gezet op basis van het tempo in de kwalificatie. We kijken nu al uit naar de race van morgen.”

Tijden Q1 & Q2 gecombineerd:

Bron: motogp.com, racesport.nl, stopandgo.es

Gerelateerde berichten